Masterclass 4: Data, privacy en security
3 april: 15.00 – 19.00 uur

Inhoud

Zorginstellingen zijn zich niet altijd helemaal bewust van de verplichtingen die op het gebied van privacy gelden en zijn soms onvoldoende op de hoogte van nieuwe relevante wet- en regelgeving. Aan welke eisen moet de beveiliging van patiëntdossier bijvoorbeeld voldoen?
Zorginstellingen moeten bovendien per 1 januari rekening houden met de Wet meldplicht datalekken. In het geval van een datalek moet op korte termijn actie worden ondernomen, maar welke verplichtingen gelden er in zo’n geval? Sinds januari heeft de Autoriteit persoonsgegevens meer mogelijkheden om boetes op te leggen in het geval van overtredingen. Dat maakt het belang van zorgvuldige privacybescherming des te groter.
Desondanks wordt de druk op zorginstellingen steeds groter om innovatieve manieren van zorgaanbod en kennisdeling toe te passen. En door decentralisatie hebben ook gemeenten een steeds belangrijkere rol te spelen op dit terrein. Ook dit brengt uitdagingen met zich voor privacy compliance.

Skipr e-health
Sprekers

Maarten den Braber is een zeer ervaren strateeg en spreker op het gebied van digitalisering in de gezondheidszorg. Voorheen trad hij op als programmadirecteur bij Rockstart Digital Health en was hij COO van big data startup Skylines. In 2016 was hij co-founder van SingularityU NL, de eerste vestiging van Singularity University buiten de VS. Op dit moment is hij actief als oprichter van Nexthealth.co, toezichthouder in de zorg en onderzoeker naar ethical design of technology en inclusive growth.

Dr. Nicky Hekster. Na een periode van ruim 10 jaar als technical leader healthcare & life sciences bij IBM Benelux werkt Nicky Hekster thans voor IBM Watson Health. Hierbij concentreert hij zich op toepassingen, conceptie, ontwerp en validatie van oplossingen om uitdagingen in de gezondheidszorg te slechten. Naast e-health en big data, is hij een expert op het gebied van het toepassen van IBM’s Watson technologie op gezondheid, gezondheidszorg en levenswetenschappen. Van 2010 tot 2014 was hij voorzitter van ihe Nederland (integrating the healthcare enterprise), in welke hoedanigheid hij heeft bijgedragen aan het gecoördineerd gebruik van zorg-ict standaarden in Nederland t.b.v. regionale en nationale uitwisseling van medische informatie. Thans is hij voorzitter van de werkgroep standaardisatie van de oiz, de belangenvereniging van ict bedrijven in de zorg. Daarnaast is hij lid van de redactieraad van het (web)magazine ict&health. Nicky treedt regelmatig op als  gastdocent aan een aantal universiteiten en hogescholen in Nederland en België. Hij studeerde wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij op een onderwerp uit de zuivere wiskunde promoveerde.

Sofie van der Meulen, Senior Inspecteur Autoriteit Persoonsgegevens